Stervenszorg

Iemand in je omgeving is stervende. Je voelt je erg machteloos. Hij of zij krijgt de nodige medische en praktische zorg, maar toch heb je het gevoel dat er iets mist. Je weet niet goed wat te zeggen en tegelijk ervaar je een tijdsdruk: het is nu of nooit om nog belangrijke dingen uit te spreken of te doen. Je hebt weinig ervaring met de dood en je weet niet wat je moet verwachten. Je zit met veel vragen.

Je werkt als professional in de zorg, maar hebt weinig ervaring met de dood of met de spirituele aspecten van het stervensproces. Je wil graag weten wat je kan betekenen voor patiënten in de laatste momenten.

Je kreeg slecht nieuws. Allerlei emoties en vragen overspoelen je. Wat nu? Hoe kan je nog betekenis geven aan je leven? En aan het naderende einde?

Tijdens een persoonlijke sessie is er ruimte voor jouw verhaal, jouw beleving, jouw emoties en behoeften. Ik leer jou hoe je met stress en angst kan omgaan. Vanuit mijn ruime ervaring met stervenden op een palliatieve eenheid help ik jou je voor te bereiden op de fase van de dood. Hoe moeilijk loslaten ook is, de dood hoeft niet eng te zijn. Het is een bijzondere tijd waarbij alle betrokkenen in aanraking komen met iets dat het fysieke zijn overstijgt. Ik leer jou hoe je dit op een veilige en betekenisvolle manier kan ervaren.

Een voet- of handmassage is een zeer fijne manier om in verbinding te blijven met een stervende. Het zachte, repetitieve contact met de huid werkt rustgevend en pijnstillend, terwijl de energetische uitwisseling zorgt voor een subtiele vorm van communicatie op een ogenblik dat praten misschien niet zo gemakkelijk meer is of als ontoereikend ervaren wordt. Het mooiste compliment dat ik ooit mocht ontvangen na het geven van een massage was: “Ik ben zo gerustgesteld. Het voelde alsof ik al in de hemel was. Alles is oké”.
Ik kom graag ter plaatse om een massage te geven of je kan in mijn praktijk leren hoe dit zelf te doen bij een stervende. Omdat het om zeer zachte aanrakingen gaat, zijn er weinig tegenindicaties en kan dit vaak tot aan het einde gedaan worden. Aanrakingen geven ook een extra dimensie aan de tijd van het waken.

De workshops ‘Omgaan met stervenden’ of ‘Kijken naar het levenseinde’ zijn een mogelijkheid om vaardigheden te vergroten of nog dieper in het thema te duiken.

Na een persoonlijke begeleiding of workshop ervaar je meer rust ten aanzien van het nakende overlijden en weet je als naaste hoe je tot het einde toe op een betekenisvolle manier in verbinding kan blijven met de stervende.

Contact

Blauwesteenstraat 63
Heusden (Destelbergen)

0485/ 386 181