Wat te doen als je in je omgeving geconfronteerd wordt met een stervende?
Vroeg of laat krijgen we allemaal wel eens te maken met een stervende in onze omgeving. Of het nu om een geliefde, een familielid, een buur, een collega of een kennis gaat, de confrontatie met eindigheid en verlies is niet gemakkelijk. Hoe moeten we reageren? Wat te zeggen? Wat te doen? Met de dood vlakbij voelen we ons vaak ongemakkelijk en schroomvol. Toch willen we de stervende niet in de steek laten.
In deze tweedaagse workshop reik ik je enkele handvaten aan die houvast kunnen bieden als je te horen krijgt dat iemand in je omgeving stervende is en die je kunnen helpen om de tijd die rest zinvol in te vullen.
Daarbij vertrek ik van zes krachtbronnen: de kracht van aanwezigheid, de kracht van emoties, de kracht van communicatie, de kracht van aanraking, de kracht van rituelen, de kracht van loslaten en overgave.
We gaan aan de slag met concrete oefeningen zodat je zelf kan ervaren uit welke krachtbronnen jij het gemakkelijkst kan putten en wat jou de meeste ondersteuning biedt.
Je krijgt ook een uitgebreide syllabus mee naar huis, waarin alles helder uitgelegd wordt, waarin je je eigen ervaringen en inzichten kan noteren en waarin je ook heel wat praktische info terugvindt.
Deze workshop is een verdieping van de basisworkshop omgaan met stervenden. Je hoeft de basisworkshop niet gevolgd te hebben als je al wat ervaring hebt met persoonlijke groei.
Ik heb zelf 11 jaar als vrijwilligster op een palliatieve eenheid gewerkt. Daarnaast ben ik lid van vzw StER (Timotheus) die het thema leven en dood onderzoekt en daar regelmatig vorming over geeft. Sinds kort verdiep ik mij ook als bemiddelaar in conflicten rond het sterfbed. Vanuit die ervaring en de kennis die ik tijdens verschillende opleidingen bijéén sprokkelde, is deze workshop tot stand gekomen.
Praktische info
Wanneer?
Waar? Heusden (Destelbergen), Blauwesteenstraat 63
Uren? telkens van 10u tot 17u
Prijs? (syllabus, soep, thee en water inbegrepen)
Wat meebrengen? je lunchpakket
Inschrijven? verplicht en mogelijk tot ten laatste vijf dagen voor de aanvang per mail (anja@izamen.be) of telefonisch (0485/386 181)
Moet je van ver komen? Dan kan je de workshop misschien combineren met een overnachting in de buurt. Je kan overigens mooie wandel- en fietstochten in de streek maken en ook het historisch centrum van Gent is niet ver af. Voor een bed en breakfast, kijk eens bij www.groenegenoegen.be (op 5 min rijden – je kan er ook fietsen huren) of www.karelshalte.com (op wandelafstand) of www.labelleflandre.be (5 min rijden, goedkoop).