Workshop ‘Omgaan met stervenden’

Wat te doen als je in je omgeving geconfronteerd wordt met een stervende?

Loslaten komt het scherpst tot uiting aan het einde van het leven. Het roept dan ook de nodige weerstand op. Met de dood of met stervenden omgaan, is niet evident. Hoe moet je reageren? Wat te zeggen? Wat te doen?

Toch kan het een diepgaande en rijke ervaring zijn om bij een stervende aanwezig te blijven. Het levenseinde is immers ook een periode waarin de stervende en zijn omgeving uitgedaagd worden om terug te keren naar de essentie, naar wat er werkelijk toe doet. Wat geeft jou voldoende vertrouwen en de mogelijkheden om dat te doen? Hoe kan je de tijd aan een sterfbed zinvol invullen? Wat is ondersteunend voor de stervende?

Een workshop voor mensen die zich willen voorbereiden op een sterfgeval in de familie- of vriendenkring of die het professioneel omgaan met stervenden willen verdiepen. En die bereid zijn om (een beetje) uit hun comfortzone te komen om nieuwe inzichten en vaardigheden op te doen.

In deze tweedaagse workshop reik ik je handvaten aan die houvast kunnen bieden als je te horen krijgt dat iemand in je omgeving stervende is en die je kunnen helpen om de tijd die rest zinvol in te vullen. In een veilig kader gaan we aan de slag met concrete oefeningen waarbij je je vaardigheden en je eigen omgaan met de dood verder kan verdiepen.

Daarbij verkennen we volgende aspecten:

  • hoe aanwezig zijn bij stervenden/rouwenden
  • omgaan met emoties
  • communicatievaardigheden
  • wat gebeurt er bij het sterven en daarna?
  • ervaringsgerichte oefeningen rond het eigen sterven
  • hoe communiceren over de naderende dood?
  • eerste hulp bij conflicten

Je krijgt ook een uitgebreide syllabus mee naar huis, waarin alles helder uitgelegd wordt, waarin je je eigen ervaringen en inzichten kan noteren en waarin je ook heel wat praktische info terugvindt.

De workshop gaat door in een kleine groep zodat persoonlijke begeleiding mogelijk blijft. Na inschrijving volgt een telefonisch gesprek om te polsen naar jouw noden en verwachtingen zodat de inhoud van de workshop maximaal afgestemd kan worden op de behoeften van de groep.

Anja is liefdevol aanwezig bij het begeleiden van de oefeningen. Integer en met de juiste woorden kan ze onderliggende processen in gang zetten zodat er heling kan plaats vinden.
Saskia

 

Praktische info

Wanneer? nog niet terug ingepland
Waar? Heusden (Destelbergen)
Uren?  telkens van 10u tot 17u
Prijs?  295 euro (syllabus, soep, thee en water inbegrepen)
Wat meebrengen? je lunchpakket

Contact

Blauwesteenstraat 63
Heusden (Destelbergen)

0485/ 386 181